NOVICE:

Kdor sklene svoje življenje posvetiti Bogu kot menih, mora svojo pripravljenost preizkusiti in dokazati. Da bi se izognili človeški slabosti in nestanovitnosti, se menihi z zaobljubami obvežejo, da bodo živeli Bogu posvečeno življenje.

Z zaobljubami se odpovedo stvarem, ki bi jih lahko pri službi Gospodu najbolj ovirale. Menih se odpove imetju in skrbi za imetje, odpove se družini in družinskemu življenju, odpove se samovolji in lastnemu odločanju, zato naredi obljubo uboštva, čistosti in pokorščine. V vseh meniških in redovnih skupnostih so te tri obljube osnova Bogu posvečenega življenja, s posameznimi predpisi pa so lahko obljube dopolnjene za dosego posebnih ciljev, ki jih ima redovna ustanova ali posamezna hiša.

Za vstop v meniško skupnost mora kandidat skozi preizkusno dobo noviciat, ki traja leto dni. Po noviciatu naredi začasne zaobljube, to pomeni da obljubi tri leta živeti po samostanskih pravilih. Po preteku treh let lahko začasne zaobljube ponovi, vendar največ dvakrat, potem pa se mora dokončno odločiti; ali naredi večne zaobljube ali pa izstopi iz samostana in reda. Z večnimi zaobljubami, ki vežejo meniha do smrti, postane menih polnopravni član samostanske skupnosti.

Top